În Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale, ediția a cincea, text revizuit (DSM-5-TR), termenul „anxietate” face referire la o afecțiune din categoria tulburărilor anxioase care includ:
Tulburarea anxioasă generalizată se caracterizează prin stare de îngrijorare (anticipare anxioasă) excesivă cu privire la diverse evenimente și activități, cum ar fi performanța la serviciu și simptome somatice în cea mai mare parte a zilei timp de cel puțin șase luni.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 4% din populația globală suferă de o tulburare de anxietate. Deși tulburările anxioase sunt tratabile, doar 1 din 4 persoane afectate primesc orice formă de tratament. Motivele sunt lipsa conștientizării că tulburările anxioase sunt tratabile, lipsa personalului medical special instruit, lipsa investițiilor în serviciul medical și stigmatizarea.
Când anxietatea devine tulburare de anxietate generalizată?
Durata: cel puțin 6 luni.
Simptome: un număr de simptome prezente în fiecare zi în cea mai mare parte a zilei. Îngrijorarea constantă este greu de controlat.
Declin: simptomele cauzează deteriorare semnificativă clinic.
Diagnostic diferențial: simptomele nu sunt datorate consumului de substanțe, unei afecțiuni medicale, sau tulburărilor obsesiv-compulsivă, anxioasă socială, depresivă, bipolară, psihotică, stres posttraumatic și de adaptare sau îngrijorare reală.
Antidepresive:
- Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI/ISRS): fluoxetină, citalopram, escitalopram, paroxetină, sertralină, venlafaxină;
- Triciclice: imipramină, nortriptilina, clomipramină;
- Inhibitori ireversibili de monoaminoxidaza (MAOI ireversibile): fenelzină si tranilcipromină.
De ce antidepresive?
Între 50% – 70% din pacienții cu depresie suferă de anxietate și între 20% – 30% din pacienții cu diagnostic primar de anxietate experimentează și depresie.
Anxiolitice:
- Benzodiazepine: alprazolam, clonazepam, diazepam, lorazepam;
- Buspirona.
Alte medicamente:
- Beta-blocante: propranorol, atenolol;
- Anticonvulsivante: gabapentină, tiagabină, valproat.