Diabetul gestațional este o formă de diabet care poate apărea pe parcursul perioadei de sarcină. Debutul diabetului în timpul sarcinii afectează modul în care celulele utilizează metabolizează zahărul (glucoza), ceea ce duce creșterea nivelului glicemiei. Deși diabetul gestațional de obicei dispare după naștere, femeile care au avut această afecțiune au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 mai târziu în viață.
Surplusul de greutate înaintea sarcinii poate avea o influență semnificativă. În mod normal, anumiți hormoni contribuie la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge. Totuși, pe parcursul sarcinii, se produc modificări ale echilibrului hormonal, complicând capacitatea organismului de a gestiona eficace glucoza. Ca rezultat, nivelurile de zahăr din sânge tind să crească.
Majoritatea femeilor cu diabet gestațional nu prezintă simptome. Acesta este, de obicei, detectat în timpul screening-urilor de rutină efectuate în cursul sarcinii. Dacă apar simptome, acestea pot include:
Modificări ale stilului de viață: O dietă echilibrată și exercițiul fizic regulat pot ajuta la menținerea nivelurilor de glucoză în sânge în limite normale.
Monitorizarea zilnică a glicemiei: Pentru a se asigura că nivelurile de glucoză sunt într-un interval sănătos. Insulinoterapie: Unele femei pot avea nevoie de insulină pentru a menține glicemia la un nivel normal. Monitorizarea fetală: Se pot face teste pentru a verifica evoluția sarcinii.
Dacă nu este gestionat corespunzător, diabetul gestațional poate duce la: