Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune care apare atunci când celulele beta din pancreas nu mai produc suficientă insulină, iar celulele nu răspund în mod normal la insulină și absorb mai puțin zahăr (glucoză), fenomen cunoscut sub numele de rezistență la insulină. Pe termen lung, această condiție duce la creșterea mult peste valorile normale ale glucozei în sânge, care mai târziu duce la efecte negative asupra sistemului circulator, nervos și imunitar.
Cunoscut anterior ca diabetul cu debut în perioada adultă, în prezent declanșarea poate fi și în timpul copilăriei. O dată cu creșterea obezității în rândul copiilor, a crescut și numărul cazurilor cu diabet de tip 2 în rândul acestora.
Deși simptomele pot fi ușoare sau chiar absente la început, acestea pot include:
Pierderea în greutate, alimentația sănătoasă și exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea bolii. Dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, pot fi recomandate medicamente pentru diabet sau terapie cu insulină.
Alimentație sănătoasă: Alimente cu un conținut mai scăzut de grăsimi și calorii și mai bogate în fibre.
Activitate fizică: Cel puțin 150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate moderată până la viguroasă, cum ar fi mersul alert, activitățile casnice, grădinăritul, cățărarea, joggingul și alergarea, ciclismul, skiatul, patinajul, dansul aerobic, canotajul sau înotul.
Pierdere în greutate: În caz de prediabet, pierderea a 7% până la 10% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet.
Evitarea perioadelor lungi de inactivitate Se recomandă mișcarea pentru cel puțin câteva minute la 30 de minute de inactivitate.