Diabetul zaharat de tip 1, cunoscut anterior ca diabet juvenil sau insulino-dependent, este o afecțiune autoimună care duce la distrugerea celulelor beta situate în pancreas. O dată cu distrugerea celulelor beta, insulina nu mai poate fi produsă. Fără insulina, zahărul (glucoză) din sânge nu mai poate fi folosit ca sursă de energie la nivelul celular. Pentru a compensa, ficatul începe să descompună grăsimile stocate în acizi grași și glicerol, care sunt apoi convertiți în corpi cetonici printr-un proces biochimic numit cetogeneză. Corpii cetonici devin o sursă alternativă de energie pentru celule, în special pentru creier, care în mod normal se bazează foarte mult pe glucoză. Când prea mulți corpi cetonici sunt produși prea repede, se acumulează la niveluri periculoase în corp, pot pune viața în pericol.
Mecanismul care determină apariția diabetului de tip 1 este încă neclar, dar se crede că diferiți factori, cum ar fi genetica și unele virusuri, pot cauza diabetul de tip 1. Deși diabetul de tip 1 apare de obicei în timpul copilăriei sau adolescenței, poate apărea și la adulți.
Simptomele diabetului de tip 1 pot apărea brusc și pot include:
Pentru a vindeca diabetul de tip 1, tratamentul ar trebui să rezolve două probleme fundamentale:
Momentan, pe piață încă nu există un asemenea tratament, însă multe cercetări sunt în lucru. Abordarea actuală este direcționată către gestionarea nivelului de zahăr din sânge folosind insulina, dietă și stil de viață pentru a preveni complicațiile.
Scopul tratamentului este de a menține nivelul glicemiei cât mai aproape de normal posibil pentru a preveni complicațiile. Este recomandat ca nivelul glicemiei în timpul zilei înainte de masă să fie între 80 și 130 mg/dL (4.44 până la 7.2 mmol/L), iar la două ore după masă nu ar trebui să fie mai mare de 180 mg/dL (10 mmol/L).Tratamentul pentru diabetul de tip 1 include: